Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yapılan üzüm sirkesi, Fransız, İtalyan ve İspanyol mutfağının temel ürünüdür.
Sirke, baharat yapımında, salata sosu , salata suyuna ve baharat yapımında kullanılmaktadır.
Ayrıca sağlığımız üzerinde olumlu etkileri olan asetik asit, probiyotikler ve polifenoller gibi bileşikler de içerir.
Bu makalemizde üzüm sirkesinin nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağız.
Malzemeler:
- 4 Litre Su
%40 oranında üzüm
2 kaşık nohut
2 kaşık bulgur
2 kaşık bal
Üzüm Sirkesinin Yapılışı:
5 Litre sirke yapımı için %60 su , %40 oranından üzüm ekliyoruz.
Cam kavanoz içine koyduğumuz üzüm ve suya 2 yemek kaşığı bulgur, 2 yemek kaşığı nohut ve 2 yemek kaşığı bal(fermantasyonu kuvvetlendirir) ekliyoruz.
Sonrasından ağzını tülbent ile kapatıyoruz, bu sayede hava almasını sağlarken , toz ve böcekten koruyoruz. İlk 20 gün tahta bir kaşık yardımcı ile karışımımızı karıştırıyoruz. 20 gün sonunda 2 yemek kaşığı kaya tuzu ilave ediyoruz. Bu sayede şaraplaşmamasını sağlıyoruz. Sonrasında ise yine ağzını kapatıp 40 gün bekletmemiz gerekiyor. 40 gün sonunda tülbent yardımı ile sirkemizi süzüyoruz ve tüketime hazır hale gelmiş oluyor. Sirkemizin içerisinde katı bir yumak sirke anası oluşacaktır. Bunu küçük bir kavanoza alıp bir sonraki sirke yapımında kullanabilirsiniz. Bu sayede bulgur , nohut ve bal kullanmak zorunda kalmazsınız. %100 doğal sirke yapımı bu kadar basit ve doğal, artık marketlerden ne olduğunu bilmediğiniz sirkeler almak zorunda değilsiniz. Dilerseniz kendi hazırladığımız sirkelerden satın alabilirsiniz. Üzüm sirkesi sayfamızdan satın alabilirsiniz.
üzüm sirkesinde 1 çorba kaşığı porsiyon aşağıdaki besin değerlerine sahiptir .
Kalori: 2.8
Karbonhidrat: 0
Yağ: 0
Protein: 0
Sirkenin Tarihçesi
Sirkenin tarihçesi şüphesiz şarabın, biranın tarihçesi kadar eskidir. Çünkü açık bir kapta bırakılan şarabın kolaylıkla sirkeye dönüşeceği düşünülecek olursa sirkenin tarihçesinin de şarap gibi tarihin ilk çağlarına kadar uzandığı görülür. Eski çağlarda sirke, yalnızca sofralarda tüketilmekle kalmamış; tarla işlerinde, avda, kara ve deniz seferlerinde de serinletici bir içki olarak yerini almıştır. Aynı zamanda sirke o dönemlerde ilaç olarak da kullanılmıştır . Günümüzde ise üzüm sirkesi, yalnızca yemeklerde, salatalarda değil turşu yapımında da kullanılır. Ayrıca mayonez, salça, salamura, hardal ve diğer benzeri gıda maddelerinin hazırlanmasında ve konserve edilmesinde, az miktarda da antiseptik olarak kullanılmaktadır.