0
aspir tohumu yağı

Aspir ( Carthamus tinctorius ), yılda bir yetişen, en eski ekili ürünlerden biri olup eski Mısır’a dayanmaktadır. Geleneksel olarak gıdalarda ve halk hekimliğinde kullanılan tohumları için yetiştirildi. Aspir şimdi esas olarak tohumlarından elde edilen bitkisel yağı nedeniyle yetiştirilmektedir. Aspir tohumu yağı, diyet boyunca tüketildiğinde ve ayrıca topikal formülasyonlarda kullanıldığında önemli sağlık yararları sağladığı bulunmuştur.

aspir tohumu yağı
bir aspir çiçeği

Linoleik asit, aspir tohumlarının birincil bir bileşenidir ve yağın kutanöz faydalarının tipik olarak atfedildiği bileşendir. Aslında, aspir tohumu yağı, bariyer fonksiyonunda önemli bir rol oynayan ve cildin suyu tutmasına yardımcı olan epidermal tabakanın temel bileşenleri olan seramidlerin endojen üretimi için gerekli olan en zengin linoleik asit kaynaklarından biridir.

Cilt bakım ürünlerinde, aspir tohumu yağı, tıkayıcı özellikleri nedeniyle nemlendirici kremlere dahil edilir. Tıkayıcı özelliğinden dolayı, transepidermal su kaybını yavaşlatmak için stratum korneum’u kaplar. Tipik olarak, bu tür maddeler yağları çözme kapasitesine sahiptir ve bu nedenle birçok cilt bakımı kozmetiğinde kullanılır.

Aspir Hangi İsimlerle Adlandırılır?

Alazor, Amerikan Safran , Piç Safran, Benibana, Benibana Yağı, Benibana Çiçeği, Kartamo, Kartaca, Kartaca des Teinturiers, Kartaca tinctorius, Chardon Panaché, Dyer Safran, Sahte Safran, Sahte Safran, Hing Hua, Honghua, Hude dehade Kusum Phool, Aspir Fındık Yağı, Aspir Yağı, Safran Bâtard, Safranon, Zaffer, Zafran.

Aspir tohumu yağı, bir çok yerde aspir yağı diye kısaltılmaktadır. Aslında her ikisi de aynı şeyi ifade etmektedir.

Aspir Tohumu Yağı’nın Kullanım Tarihi

Aspir tohumu yağı, ayçiçeği akrabası olan Carthamus tinctorius botanik tohumlarından soğuk pres yöntemi ile yağı çıkarılmaktadır . Safran’ın botanik adının ikinci kısmı boya renklendirme işlevine işaret ederken, İngilizce adı “Safran Çiçeği” nin bir daralmasıdır. Buna bağlı olarak Dyer’in Safran, Amerikan Safranı, Şeftali Safranı, Papağan Bitki, Thistle Safranı olarak da adlandırılır. , Hoang-Chi ve Koosumbha. Bazı tarihi topluluklar için, Safran, mutfak uygulamalarında, pahalı ve çok aranan bir baharat olan Safran’ın daha ucuz bir ikame maddesi olarak kullanıldı, bu nedenle kurutulmuş Safran, Sahte Safran ve Bastard Safranı olarak biliniyordu.

Bugüne kadar kullanılan en eski bitkilerden biri olan Aspir, yaygın olarak bir boya bitkisi olarak yetiştirildi ve onu Eski Mısır tekstillerine On İkinci Hanedanlık kadar erken uygulanan kırmızı ve sarı boyalarda önemli bir bileşen haline getirdi. Ayrıca, Firavun Tutankhamun’un mezarı içerisinde Aspir çelenklerinin keşfedildiği ve mumyaların genellikle Aspir ile boyanmış çarşaflara sarıldığı bildirilmiştir. Aspir bitkisinin, laktik asit gibi bedensel atıkları ve toksinleri elimine ederek kanı etkin bir şekilde saflaştırma kabiliyetine sahip olduğuna ve daha sağlıklı karaciğer fonksiyonunu arttırırken doku ve eklemleri temizleyerek, artrit ve topikal döküntüleri yatıştırdığına inanılıyordu.

aspir tohumu yağı
100ml Tazemiz aspir tohumu yağı

Kızılderili kabilesi Hopi halkının ekmeğini Aspirle renklendirdiği biliniyordu. Diğer gastronomik uygulamalarda, balgam çıkarılmasını kolaylaştırmak ve ateş ve sarılık semptomlarını hafifletmek amacıyla çay infüzyonunda Aspir çiçekleri kullanılmıştır. Aspir çayı içmenin de histeri, panik atak, ağrı, kızamık ve püskürmelerle karakterize topikal cilt koşullarını da sakinleştireceğine inanılıyordu. Ek olarak, durgun kan akışını teşvik ederek kadınların adet döngüsünü uyardığı düşünülmektedir. Afganistan, Hindistan ve Pakistan gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde, aspir çayının düşüklerin önlendiğine, ateş içeren çeşitli hastalıklara değindiğine ve afrodizyak özellikler gösterdiğine inanılıyordu. Ayrıca, bu ülkelerin yanı sıra Orta Doğu ve Afrika ülkeleri, Aspir bitkisini, zehirlenmeye karşı bir kusmuk önleyici antidot olarak ve kabızlığı önlemek için bir müshil olarak kullandı. Bangladeş’te, öğütülmüş Aspir tohumları, romatizma için iltihaplanmayan bir merhem oluşturmak için Hardal Yağı ile birleştirildi.

1960’lardan önce Aspir tohumu yağı büyük ölçüde boya ve vernik gibi endüstriyel dış kaplamaların imalatında kullanılmıştır. Sanatçı ressamlar da bunu yağ çözücü olarak kullandılar. Halen, mühendislik ve gıda endüstrisinde kuş tohumu ve yemek gibi şeyler yapmak için kullanılmaya devam etmektedir.

 

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

0

ÜST

Merhabalar
Soğuk pres yağlar için doğru yerdesiniz.
Size nasıl yardımcı olabilirim ?
Powered by
X